İlk İş Randevunuza Hazırlık

Uğruna büyük uğraşlar verdiğiniz bir işe sahip olmak için uzun süredir yolunu hasretle beklediğiniz cevap gecikmeli de olsa (e-posta, sms veya telefonla) geldi. Ve beklediğiniz yanıt geldi. Diyelim ki iş başvurusu yaptığınız firmalardan biri size e-posta ile ulaşarak iş görüşmesine davet ettiğini bildirdi.
Hiç heyecan yapmadan ve vakit geçirmeden randevu gün ve saatini hemen ajandanıza ya da unutmayacağınız size hatırlatma yapacak ve göz önünde olacak yapışkanlı bir not kağıdına, cep telefonunuzda ki ajandaya belirtilen tarih, saat ve adres bilgisini not ediniz. Hiç vakit kaybetmeden bir e-posta ile cevap göndermeyi asla unutmayın! Cevap niteliğini taşıyan e-portanızda özellikle iş görüşmesi davetini aldığınızı, belirtilen gün ve saatte iş görüşmesine hazır olarak orada olacağınızı ve yapılan nazik davetten dolayı da teşekkür ettiğinizi belirtiniz...

Diyelim ki e-posta değil de sizi telefonla arayarak ulaştılar. Unutmadan iş başvuruları yaptığınız zaman özgeçmişinizde (CV) yer alan tüm iletişim bilgilerinizden her an size ulaşılabileceğini düşünerek hazırlıklı olmalısınız. Örneğin firmaların insan kaynakları yetkilileri sabahın erken saatlerinden itibaren sizi arayabilirler. Özgeçmişinizde yer alan tüm iletişim bilgilerinize (e-posta adresi, cep telefonu ve ev telefonu) göre sizi hangi numaranızı verdiyseniz o telefona yakın olmalısınız. Diyelim ki tüm gün ev telefonunuzun başında bekleyemeyeceğiniz için evde telefonu açma ihtimali olan yakınlarınızı mutlaka firma yetkilileri tarafından aranabileceğinizi belirterek ve dikkatli olmaları konusunda mutlaka bilgilendirmelisiniz. Ve yakınlarınız sizin olmadığınız anlarda bu aramaya hazır olmalılar. Sakın uykulu, neşesiz, mahmur ve sert bir ses tonuyla çalan telefonunuza cevap vermeyin. Canlı, mutlu ve nazik bir şekilde telefona yanıt vermelisiniz. Ve telefonda sadece size sorulan sorulara kısa öz ve seçici kelimelerden oluşan cevaplar veriniz. Hiç farkında olmadan yapacağınız küçük bir hata iş görüşmesi davetinizi riske edeceğini unutmayınız!

Şuana kadar her şey SÜPER! Şimdi hiç zaman kaybetmeden sizi görüşmeye hazırlayalım.

Derin nefes alın ancak korkmayın ve endişe etmeyin! Ancak tüm bunlara rağmen birazcık heyecan güzeldir!

Şimdi geleceğiniz, ve yepyeni bir yaşam kurmanız için mutlaka bu iş görüşmesi sizin için önemli olacak. Tabi ki yepyeni bir dönüm noktasındasınız. Az da olsa panik yapmadan biraz heyecan hissetmeniz çok güzel ve olması gereken bir duygu. Ve heyecanınızı, yine azda olsa iş görüşmesine katılacak kişi ya da kişilere hissettirmenizde bir sakınca yok ve sakın korkmayın.

Çünkü iş görüşmesi yapacağınız kişi de bir zamanlar, sizin gibi aynı duyguları hissederek aynı süreci yaşamış, aynı adımları atmış biri ve şu anda da sahip olduğu iş sorumluluğu ve görevi ile kendisine verilen bir görevi başarıyla bitirmek için çalışıyor. Her şeyden önce ve daima söylediğimiz önce öz güveninizi sıkıca toplayın ve kendinize güvenin. Sizi görüşmeye davet eden İnsan kaynakları yetkililerinin sizin engelinizin farkında olduğunu ve bunun için özel bir çaba göstermenize gerek olmadığını unutmayın. Önyargılardan kendinizi arındırın ve görüşmenin olumlu veya olumsuz olabileceği ile ilgili lüzumsuz düşüncelere asla kapılmayın. Dinç, istekli ve kararlı bir duruş sergileyin. Size sorulacak sorulara kısa öz ve net cevaplar vermeye hazır olun. Asla engelinizle ilgilini negatif bir düşünce oluşmasına izin vermemek için dikkatli olun. Ve unutmayın ki engelli olabilirsiniz bu bir dezavantaj değil. Eğer dikkatli cümleler kurarak ve davranışlarınıza da özen gösterirseniz bunun her zaman bir avantaj sağlayacağını unutmayın. Ve iş görüşmesinde özellikle size verilecek her işi yaparım gibisinden bir sizi basitleştirecek ve olumsuz sonuçlanacak bir yaklaşım sergilemeyin. Gerçekçi olun ve özellikle eğitim, deneyim ve potansiyelinize göre başarı ile yaptıklarınızı ve yapabileceklerinizi özetleyerek ifade edin. Bu işe alınmanızda olumlu sonuçlanması için sizi bir adım öne çıkaracaktır. Bu iş görüşmesinin dışında başvuru yaptığınız bir çok firmadan görüşme daveti alarak bir çok yönetici ile görüşmek zorunda kalabilirsiniz. Henüz kaç firma ile görüşeceğinizi de bilmiyorsunuz. Her zaman inancınızı yitirmeden sakin, kararlı, mücadeleci ve güvenli olun. Ve her zaman tüm görüşmelere ilk katıldığınız görüşme gibi dinç ve istekli olun. Ve bu mücadeleniz sizi mutlaka başarıya götürecektir. Hayallerinize kavuşmak ve başarıya ulaşmanız için tek gerçeğin kendiniz olduğunu unutmayın.

Unutmayın ve sizden yansıyan ışığınıza dikkat edin!

Yaptığımız iş görüşmesine iş pozisyonuna aday olan ve bir çok özelliği birbiri ile aynı olan bir çok kişinin başvurabileceğini unutmayın. Ve pozisyon için tamamen uygun, tüm koşulları yerine getiren diğer adaylardan birini seçerken, siz ve diğer adaylarında aklına hiç gelmeyen bir kriter ya da bir özelliği göz önüne alınabiliyor. Bu da sizin bıraktığınız pozitif enerji ile dolu sizden yansıyan ışık. Ayrıca gözlerinizdeki isteklilik ve kararlılık. Görüşme boyunca sergilediğiniz davranışlarınızdaki tutarlılık ve güven. Ve hepsini içinde barındıran tek güçlü şey ENERJİNİZ.

Avuçlarınızda sıkı sıkı tutabileceğiniz sizi hayallerinize götürecek BAŞARILARIN daima sizinle olması dileğimizle.

Engelsiz Kariyer