Özel Sektörde İş Arama Teknikleri

Yeni mezun oldunuz ya da olmak üzereyseniz şimdiden geleceğinize yön vermek ve hayatınızı sürdürmeniz için bir araç olan para kazanma yollarını şimdiden araştırmaya başlamalısınız.

Aslında ilkokul hatta öncesinden başlayan bir süreci sizler şimdi şekillendirmeye başlıyorsunuz. Okul sıralarında ne olmak istediğine karar verenler istedikleri alandan mezun oldular bile. Diğerleri ise yaşamın getirdiği şartlarla şekillenen meslek seçimlerini çoktan yapmış veya sıra iş aramaya geldiğinde ne yapmalı?, nasıl yapmalı?, hangi yöntemleri takip etmeli?, zamanı nasıl kullanmalı? ve en hızlı iş hayatına nasıl atılmalı? Gibi sorularının cevaplarına aşağıda bir bakalım.
Mezunum Özgeçmiş(CV) hazırlamalıyım!
Kısa ve öz CV oluşturmamız, sade ve kolay anlaşılır bir yazı ile sunum yapmamız gerekiyor. Hangi dilde hazırlanıyorsa o dilin yazım kurallarına uygun bir biçimde CV hazırlanmalı. Özellikle fazla detaydan kaçınmalı insan kaynakları departmanının işine yarayacak tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru yazıldığından emin olmak gerekiyor.
Özgeçmişte(CV) yer alması gereken bilgiler:
İsim- Soyisim, vesikalık düzgün giyimli fotoğraf, adres bilgileri, telefon bilgileri, kendinizi niteleyen özellikle isminizin yer aldığı e-mail adres bilgisi, cinsiyet, doğum tarihi, medeni durum, uyruk, sürücü belgesi, engel durumu varsa oranı, engelli ise kullandığı cihaz ya da iş yerinde ihtiyaç duyacağı gereksinimler, kariyer hedefi, sırası ile eğitim bilgileri, sırası ile iş deneyimleri, bilgisayar bilgisi, yabancı dil bilgisi, sosyal etkinlikler, hobiler, ve en son referans (sizi gerektiğinde firmaya tanıtabilecek bilgiye sahip kişiler) bilgileri.
Ayrıca; özgeçmişinize ek olarak başvurduğunuz işe neden alınmanız gerektiğine firmayı ikna edecek kısa, öz ve anlaşılır bir ön yazı eklemeniz dikkatleri çekecektir.
İş mi arıyorum? İş mi bekliyorum?
Sıra iş aramaya geldiğinde adayların en çok yaptığı hatalar kariyer hedeflerine ulaşmada ya da iş dünyasına atılmalarında nasıl zorluklar çıkarıyor görelim.
Özgeçmiş(CV) hazırladıktan sonra interaktif ortam üzerinden firma ilanlarına başvuru yapıldığında ya da firmalara direkt olarak yapılan başvurularda hemen yanıt beklerken sabırlı olunmalı, her başvuru o işe kesin alınacağınızın teminatı olmadığının bilincinde olmak ve sizler gibi binlerce adayın bazen bir işe aynı anda başvuru yaptığını bilmek gerekiyor. Gerektiğinde yorulmadan ilgi alanınıza giren çalışabileceğiniz tüm sektör ve işlere başvurunuzu sürdürmelisiniz.
Firmaların günümüzde aradıkları adaylara ulaşma yöntemlerini iyi bilmek ve takip etmek gerekiyor. Özellikle interaktif ortamda binlerce iş sizi bekliyor olabilir. İşsizlikten yakınmadan önce özellikle İşKur ve partnerlerinin çalışmalarını yakından takip etmek güncel bilgilerinizle bu iş ilanlarına başvuruda bulunmak şansınızı arttıracaktır. Yeni mezunlar ya da mezun olmak üzere olan adaylar staj başvurularıyla belirli sektörlerde iş tecrübeleri edinebilirler.
İş Görüşmesine Çağrıldım.
Sizi iş görüşmesine davet eden firmayla daima nazik bir biçimde iletişim kurmaya özen göstermelisiniz. Mülakat öncesi firmayı önceden çok iyi tanımanız size yardımcı olacaktır. Kılık kıyafetinizin düzgün ve temiz olması, kişisel bakımınıza özen göstermeniz çok önemli. Karşınızda bir insan kaynakları uzmanının yer alacağını bilmelisiniz, bu nedenle mülakat öncesi size sorulması muhtemel olan sorulara hazırlıklı olmanız gerekecek ve en önemlisi randevunuza ne erken ne de geç gitmelisiniz. Engelli adayların özellikle firmalarla iş görüşmesine davet sırasında mimari koşullar hakkında bilgi alması ulaşım sorunu yaşamaması için çok önemli.
Hazırlayan: Engelsiz Kariyer