Diyanet’ten ‘engellilere iyi davranın’ mesajı

Türkiye’de her il ve ilçede bulunan “merkezi camiler” engelli vatandaşlara göre yeniden düzenlenecek.

Camiler “engellilere göre” düzenlenecek

Türkiye’de her il ve ilçede bulunan “merkezi camiler” engelli vatandaşlara göre yeniden düzenlenecek. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilere giriş çıkışlarda sorunlar yaşayan engelli vatandaşların talepleri üzerine yapılacak düzenlemenin en kısa zamanda bir genelgeyle hayata geçirileceğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, bundan böyle, Türkiye’nin her il ve ilçesinin en işlek yerlerinde bulunan camilerimizin engelli vatandaşlarımıza göre yeniden düzenleyerek, bu vatandaşlarımızın da camilerimize katılımının sağlanacağını söyleyen Görmez, mevcut camilerde restorasyon çalışmalarının yapılmasının planlandığını, camilerin engellilere uygunluğu, erişilebilirlik özelliklerinin tasarımı ve uygulamaları hakkında çalışmalar başlatacaklarını ve bunu bir genelgeyle yurt çapında yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

Görmez, şunları söyledi: “Camiler yapılırken bugün yaklaşık 8 milyonu bulan engelli kardeşlerimizi yok saymak başta Diyanet olmak üzere hepimizin ortak kusurudur.

Bundan böyle en az her il ve ilçede bir veya birkaç cami olmak üzere camilerimizin şu standartları taşıması zorunlu olacaktır; (Ortopedik engelliler için özel asansör, tekerlekli sandalye ile camiye giriş ve saf tutabilme, engelli tuvaleti, görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, iç ve dış engelsiz alanlar ve yönlendirme işaretleri, işitme engelliler için sesi yükselten loop induction sistemi, hutbe yazı projeksiyon sistemi ve ezan uyarı ışıkları)”

Genelgeyle ilgili bilgi veren Başkan Görmez, ayrıca işitme engelliler için caminin minaresine led ışık sistemi ile vakit, Cuma, bayram ezanlarının görsel olarak algılanmasını sağlayacaklarını, sistemin kabul görmesi durumunda bunun Avrupa ülkelerindeki ezan yasağına da bir alternatif oluşturabileceğini kaydetti.

Görmez, sokak kaldırımından itibaren bütün avlunun, temizlik alanlarının, cami girişini düz ve engelsiz, merdivenlerin alçak olacağını kaydetti.

Ortopedik engelliler için kadın ve erkek tuvaletlerinin bulunacağını anlatan Başkan Görmez, tekerlekli sandalye kullananlar için abdest alma yeri de hazırlandığını ifade etti. Başkan Görmez, kadınlar için bebek odası, ayrı abdest alma ve tuvaletler bulunacağını da kaydetti.

Ankara / Recep Gören

Konular