Bakanlıklar Ulaşılabilirlikte Atağa Geçiyor


Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere, Milli Savunma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği idari ve teknik personeline, kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygulamaların özürlülerin ulaşabilirliğine ve mevzuata uygun olarak tamamlanması hususunda teknik eğitim verildi. 10 Mayıs 2012 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda verilen ve gün boyu süren eğitime Bakanlıklara bağlı ve ilişkili kurumların yönetici ve teknik personeli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi, “Tüm kurumlarımızla bir an önce ulaşılabilirliği sağlamamız gerekmektedir. Görevi ve sorumluluğu bulunan tüm kurum ve kuruluşların ulaşılabilirliği sağlamaları için yaklaşık 2 aylık bir süre kaldı ama hızlı ve standartlara uygun bir şekilde tüm gereklilikleri yerine getirmemiz için hiçbir zaman geç değil. Resmi yapılarımız, yollarımız, açık ve kapalı alanlarımız ve altyapı çalışmalarımız özürlülerimize uygun oldukça, toplumun huzur ve mutluluğunun da değiştiğini ve farkındalığın arttığını göreceğiz” dedi. Sayın Çiftçi, ulaşılabilirliğin öncelikle mevcut durumun tespit edilmesi, sonrasında da bu tespitler ışığında gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla sağlanacağını ifade ederek 2012 yılıyla özürlülere yönelik hizmetlerin ve çalışmaların büyük ivme kazandığını ve bu dinamizme tüm kamu kurumlarının da katıldığını vurguladı.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanlarınca yönetici bilgilendirme toplantısı ve teknik personel eğitim toplantısı olarak iki etapta düzenlenen toplantıda; “Ulaşılabilirlik Nedir?”, “Ulaşılabilirliğin Önemi”, “Özürlü ve Engelli Tanımları”, “Ulaşabilir Olmayan Uygulama Örnekleri”, “Ulaşılabilirlik Standartları”, “Ulaşılabilirlik İçin Ne Yapmalı?”, “Hissedilebilir Yüzey Uygulamaları”, “Tespit Formları Nedir ve Nasıl Kullanılmalı?” ve “Ulaşılabilirlik Mevzuatı” konularına yer verildi.

Eğitimler neticesinde Bakanlıklar ile bağlı kurum ve kuruluşlarda tespitler yapılacak ve ulaşılabilirlik uygulamalarına geçilecektir. Tüm Bakanlıkların alacakları eğitimlerin ardından Bakanlıklar bina ve yapılı çevresinde ulaşılabilirliğin mevzuata uygun bir şekilde en kısa zamanda gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Bilindiği gibi, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu gereği, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu süre Temmuz 2012’de sona erecektir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce özürlülerin ulaşılabilirliği ile ilgili kurumsal farkındalığı artırmak adına tüm kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik bilgilendirme toplantılarımız devam edecektir.